onsdag 9 oktober 2013

Loppisboken – att se nytt i gammalt


Titel: Loppisboken
Författare: Ida Magntorn
Foto: Tine Guth Linse
Form: Helena Åkesson Liedberg
Förlag: Ica Bokförlag
Publ. År: 2010
Sidantal: 118. Inbunden

Titel: Från loppis till salong
Författare och foto: Ida Magntorn
Form och illustrationer: Helena Åkesson Liedberg
Förlag: Ica Bokförlag
Publ. År: 2012
Sidantal: 125. Inbunden
Datum: sept 2013
Rec av: Nina Matthis

Att gå på loppis har varit ett kärt folknöje länge. Nu verkar detta enkla nöje sprida sig med en väldig fart, och man kan nog kalla det för en trend. Ett antal tv-serier om antikviteter kan ligga bakom det ökade intresset. Men kanske även den nya livsstilen ”simple living”; att slå ner på tempot, kliva av ekorrhjulet, byta varor och tjänster med varandra och hitta på egna kreativa lösningar som inte kostar en massa pengar.

Författaren Ida Magntorns vurm för gamla prylar ligger alltså helt rätt i tiden. Först kom Loppisboken ut för några år sedan, och efter den kom uppföljaren Från loppis till salong. Man kanske kan tro att dessa böcker handlar om pengavärdet på diverse loppisfynd, men så är det inte. Istället handlar de om lust och känsla för gamla, billiga och udda ting. Och hur man kan använda eller förvandla dem till något nytt.

I Loppisboken får vi veta historien bakom en del gamla saker, som är lätt att fynda på loppis. Var de kommer ifrån. Hur och när de gjordes. Och varför vissa saker har blivit ”inne” och ”ute” växelvis genom åren. Fotografierna är många och färgglada. Magntorn fokuserar på porslin, glas, tyg och metall. De lite mindre grejerna alltså. Sådant man kan ha i köket, på byrån, på bordet. Hon har en förkärlek för det snirkliga och söta. En smak som kanske inte delas av alla läsare, men säkert av en hel del. Och tipsen är inspirerande.

I boken Från loppis till salong delar Magntorn med sig av sina egna påhitt, hur hon har gjort om sina stolar, fixat lampor och klockor av sina loppisfynd. Kreativiteten flödar. Allt är inte vackert, men kul. Hon använder glatt en gammal pälsmössa som tehuva och gör en ljusstake av en blockflöjt. Ja, varför inte? Hur som helst, att gå på loppis och köpa grejer för en tjuga styck känns bra i magen på något sätt. Billigt, återanvänt och kreativt – och inte minst trevligt. Undra på att det blivit poppis.

© N Matthis, SoulBooks okt 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar