tisdag 1 oktober 2013

Näring från naturen – genom örter, blommor och allt växande liv!


Författare: Lisen Sundgren
Foto: Charlote Gawell
Titlar: Lisens gröna värld. Enkla recept och huskurser med växter från naturen.
Förlag: Norstedts
Publ år: 2013
Sidantal: 177. Inbunden. Större format.
Rec datum: Sept 2013
Rec av: C M Matthis

Det här är en fjärde bok senaste tiden på SoulBooks som kretsar kring naturen och vår hälsa, både inre och yttre. Men det här är framförallt en handbok i ett större format hur du själv kan påverka din hälsa genom naturens örtapotek. Boken är proppad med fina bilder, personliga berättelser och tips och inspiration kring hur vi kan hämta näring från naturen. Det blir en skön upplevelse bara att gå på strövtåg och njuta av bokens energi i sig, man måste inte vara specifikt örtintresserad för att ha glädje av boken.

Här ingår också de numer ganska vanliga, nästan sedvanliga (i positiv bemärkelse) tipsen kring rening eller detox. Gärna på våren för att ladda upp inför sommarens energipåfyllning, som Lisen talar om med varmt hjärta. Men själva fokus är förstås på örternas goda naturliga och sunda hjälp till oss. Det är vad det verkar en tidlös kunskap som vi får ta del av kring dessa huskurer.

Boken är sinnligt och smart upplagd med längre texter i mindre storlek för mer detaljerade beskrivningar av örter och växter. Och sedan stycken med större textformat, lite mer överskådligt, lite mer poetiskt. Det är därför en väldigt ”godsmakande” bok som kombinerar flera infallsvinklar samtidigt!

Bilderna är lustfyllda på ett härligt, genuint sätt. Även de som är mer konkreta upplagda som direkta illustrationer av olika växter har samma fina prägel. Jag vet inte om det är fotografen Charlotte Gawells avsikt (förmodligen) eller om det är bokutformarens val av teknisk touch som också gett bilderna ett ytterligare djup, en aningen kornig effekt. Det känns väldigt tilltalande hur som helst.

Boken är upplagd enligt de fyra årstiderna och där hittar du som läsare en rad olika förslag på örter men också grönsaker, rotfrukter etc. Författaren varvar egna intryck med recept och tips. Hela tiden utgår hon från sin entusiasm, glädje och kärlek över det växande. 
Jag har inte stött på Lisens andra böcker tidigare, som enligt baksidan sägs vara mycket populära. Kanske blir det tillfälle för det framöver?

© Carl Mikael Matthis, SoulBooks, sept 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar