torsdag 21 juni 2012

Mer glädje på jobbet, i ledarskapet


Författare: Pontus Bodelsson
Titel: 
Management by glädje
Förlag: Liber

Publ år: 2012
Sidantal: 133. Kartonnage.
Rec datum: juni 2012
Rec. av: CMM

Den här boken nådde mig därför att jag lockades av dess titel. Också därför att förf presenterade en bakgrund till boken på ett roligt sätt. 
Tydligen var det så att han tog upp så mycket tid och tröttade så många vänner på olika träffar med sina idéer kring ett förnyat ledarskap där glädjen skulle kunna ha en större plats. En vän ordnade därför ett föredrag åt honom på Ikea där han skulle få presentera sina tankar. Inför planeringen av detta evenemang kommer hans fru in och säger; ”Jamen det vet vi väl båda att det här är något du bara hittat på…” Bara på skoj, menade hon. Och det stämde väl på sätt och vis, det handlade ju om glädje. Men inte som ett skämt eller något overkligt eller osant.

Glädje på jobbet kan låta som en bisak vad gäller ledarskap och arbetsplatsens klimat. Dels för att det kan verka ointressant för resultat och produktion. Dels för att det är något som idag används allt mer flitigt i termer av ”utvecklas via ditt jobb”, ”må bra på jobbet” osv. Men glädje här avser ett litet större sammanhang. Nämligen att glädje också skapar engagemang. Om vi upplever spontan glädje i det vi gör, i vårt arbete, men också i ett gott arbetsklimat på jobbet, så påverkar det förstås resultatet positivt.

Förf skapar en viss definitionsanalys av kvaliteten ”glädje”, inte så djupgående kanske, men ändå ett visst urskiljande av några grundläggande nivåer. Dels att ”ha kul” som motivationsförhöjande evenemang etc. Detta får inte så höga poäng här, vilket också måste ses som en mognad. Dels att uppleva glädje ”i arbetet”, dvs arbetsglädje. Och hur ett gott, mer öppet, sant och levande ledarskap kan bidra till detta.

Humorn är en ingrediens här, men mer att kunna ha distans till sig själv som ledare. Inte att hitta på roliga historier och underhålla folk. Humorn ger verktyg att skapa relationer där man skapar igenkännade, skulle jag vilja säga.
Det är kul och bra i sig, att förf tar upp denna vinkel på glädje i arbetslivet. Och om jag förstår honom rätt så lägger han in fler aspekter av ”glädje” som egentligen bygger på en mer befriad ledarskapsstil. Här menar Bodelsson, som så många andra, att en ledare som vågar och kan bjuda på sig själv, även i motgångar och misslyckanden, vinner många poäng.

Han berättar om ett sådant exempel från ett av hans vd-jobb som är ganska kul där han skulle gå in i rollen som ”säljare på markplan” och det slutade med att han tvingades köpa en kavaj han själv inte ville ha. Denna händelse, som sedan kablades ut till medarbetarna via djungeltelegrafen, kom att generera flera fördelar, enligt honom själv. Andra i teamet fick motivation att träda fram i en svår situation, flera nya vågade ta steget in i affärsverksamheten mer konkret. Också ökad avspändhet, man släpper på prestige, det blir mer vardagsglädje på det sättet.

Förf varnar samtidigt för att inte dra detta för långt, så det slår över i koketteri eller falska premisser. Ärlighet och sann kommunikation behöver bilda basen. Här ingår också ett av förf andra recept för en mer glädjefull ledarstil, att våga vara annorlunda. Att kommunicera sina känslor, visa mer vem man är, stå för det på ett bra sätt.

Det här är en lättsam liten bok som ger en del stimulans för ledarskapets kanske lite mer dolda sidor. Det finns flera poänger här som man i sitt ledarskap kan ha stor nytta – och glädje – av att beakta mer. Även om boken är ganska tunn i sin helhet, är den helt ok. Kanske kunde förf tagit ut svängarna lite mer av ”befriad glädje”, dvs släppt lite till på det formella. Samtidigt, det finns en mjukhet och värme här genom en god vilja, tycker jag. Förf har mycket empati och livslust att dela med sig av.


© C M Matthis, SoulBooks, juni 2012.


http://www.bokus.com/bok/9789147095803/management-by-gladje/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar