tisdag 31 januari 2012

Rawfood bok med många härliga tips! Ökad energi och hälsaFörfattare: Ulrika Davidsson
Titlar: Raw food med två detoxveckor
Förlag: Ica bokförlag
Publ. år: 2011
Sidantal: 126. Kartonnage
Rec datum: Jan 2012
Rec av: Mikael Matthis


Det här är framförallt en inspirationsbok med spännande och vackert illustrerade recept. Det är också en inspiration för ökad hälsa.
Jag skrev precis om en annan bok i ämnet näring, och konstaterade då, liksom vi alla kan göra, att vägen till hälsa är förstås mångfascetterad. I det yttre är det enklaste att vi kan reglera våra kostvanor.
Sedan finns det förstås många andra sätt. Grunden tycks ändå vara hur vi förhåller oss till en större helhet av liv. Att vi inser vårt värde och vår delaktighet i en större helhet. Där kommer respekten in för vår natur och vår miljö, våra relationer och vår framtid in också. Och här kan raw-food vara ett gott ämne som en enkel, men ändå intressant utgångspunkt.

För det vi stoppar i oss handlar också om hur vi ser på vårt större sammanhang. Att mycket av våra livsmedel är producerade med många artificiella inslag, är något som många reagerar emot alltmer i vår tid. Och som författaren också tar upp här.
Varför inte kunna odla, framställa och äta mer sann, värdefull kost på en mer självklar nivå?
Som sagt, vi väljer på många sätt hur vi önskar skapa hälsa. Inom rawfood-”branschen”, om jag kan säga så, är det grundläggande att undvika all tillagning av mat och födoämnen på högre värme än 42 grader. Detta helt enkelt för att man menar att många näringsämnen, enzymer etc, förstörs vid högre upphettning.
Det gör att mycket av denna kosthållning blir tidskrävande och mer omständlig i vissa fall. I alla fall om vi vill göra dessa till synes otroligt goda pajer med ersättning istället för vanligt mjöl och ”snabbgrillning” i ugnen. Ibland kan dessa rätter också vara enklare och snabbare än med vanlig mat.

Detta är också ett spännande inslag med tanke på ökad närvaro, down-shifting (för att använda ett ytterligare ”modeord” i tiden), helt enkelt att ta det mer lugnt.
Jag är ingen kännare av rawfood, förutom den självklara biten då vi äter sallader, frukt eller en råpressad juice. Men visst låter det härligt att bara låta en pajform stå i ugnen på 40 grader. Vilket tar cirka 7-8 timmar att bli klar! Det vill jag pröva framöver.

Överlag är det här en bok som jag blir inspirerad av att testa nya möjligheter. Och det utan att hälsoinriktningen känns ”tråkig” eller ”onaturlig”. Tvärtom lyckas författaren Ulrika Davidsson med att förmedla en livfull och självklar känsla genom denna föda, som också har sin bas närmare naturen överlag.
Hon har skrivit flera liknande böcker i dessa områden (som jag inte tagit del av). Och hon skriver med ett bra engagemang i de inledande kapitlen, som förmedlar enkel information på kort sträcka om bakgrunden och syftena med rawfood.
Jag blir positivt överraskad av mixen av saklighet, livsglädje och vilja till att förmedla verklig hälsa.

Att samtidigt jämföra kroppen med en dator, som författaren gör, där vi enkelt kan ”radera ut” gamla gifter etc genom en raw-foodkur, kan kanske låta effektivt och ”smart” som bild. Men det är inte så lyckat i det här sammanhanget tycker jag. Man får se upp med att inte göra förenklingar. Det är heller inte så ”smart” att göra kopplingen kropp-maskin, eftersom hela det här ”tänket” går ut på – ja, just det; egentligen ökad medvetenhet.
Vi kan inte bara ta till oss nya vanor utan ökad insikt om vad kroppen och vårt medvetande egentligen är, tror jag. Annars blir det lätt en ny snabbform. Eller en kortvarig trend.

Dessutom är frågan om det räcker med att bara äta rawfood under kort tid för att frigöra ”alla gifter”. ”Detox” står här för rening, dvs då man inte äter det de flesta äter mest i sin vardag; mindre hälsosamma produkter. Basen här är att skapa en ny vardagsmeny under några veckor. Eller också förstås om man nu vill det, under kortare eller längre tid.
I detta ingår också att ta bort socker, överlag sötningsmedel, vitt mjöl och andra raffinerade produkter. Överlag lagad mat på traditionellt sett, kött- och mjölkprodukter, allt förvandlas till ett nytt upplägg.
Men en mer djupgående detox eller rening kräver dels längre användning i tid, dels t ex en fasteperiod, eller bara äta frukt ett tag osv. Också helst att man renar genom tarmsköljning. För att verkligen få ut mer av det gamla slagget.

Detta hjälper oss att skapa fysisk hälsa och öka vår fysiska energi. Men vi kan också gå vidare några steg. Som jag tänker på, att också rena vårt inre, våra känslor och tankar, mönster och vanor. Och koppla in mer av vårt större liv, t ex genom meditation.
Om detta kan vi inte läsa i den här boken. Men uppläggen av recepten är som sagt väldigt härliga. Och det ena bidrar förhoppningsvis till det andra.


© CMM SoulBooks jan 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar