söndag 21 oktober 2012

Diger vegetarisk kokbok med mycket klokskap och härlig kökskänsla!


Författare: Inga-Britta Sundqvist
Titel: 
Vegetariska kokboken
Förlag: Ica
Publ år: 2012
Sidantal: 352. Inbunden. Färgbilder.
Rec datum: okt 2012
Rec av: C Mikael Matthis


Det är roligt att se hur den vegetariska kosten med åren blivit alltmer populär. I vårt moderna samhälle har den numer sin givna roll från att ha varit sedd med större skepsis förr i tiden.
Den här är boken är därför en riktig köksvän, iklädd grönrutig köksduk, i digert format. En bok som man ska ha inom nära räckhåll när det är dags för middag eller andra rätter.

Men boken har många andra praktiska infallsvinklar där författaren går igenom en rad olika infallsvinklar. Dels med olika fördelar att äta och leva med vegetarisk kost, till exempel miljöaspekten som alltfler lockas av. Även de etiska samhällsvärdena drar till sig alltfler, kanske framförallt yngre människor som inte vill skada eller leva på djur och den ofta miserabla djurhållningen, framförallt i andra länder.

Men inte minst gäller de många positiva förtecknen med denna kost förstås för dess goda näringsvärden och positiva hälsoeffekter. Inga-Britt Sundqvist tar till exempel upp att det är ganska smart ur hälsosynvinkel att äta vegetabilier som är ”längst ner på näringskedjan”. Detta för att vi därmed undviker lite fler giftmängder, tungmetaller etc, som djuren oftast får i sig mer av i och med att de är högre upp i denna kedja och närmare människan också vad gäller utsläpp och föroreningar.

Här tas också upp olika former av vegetarisk kost och lite om deras bakgrund och filosofi, som till exempel rawfood, makrobiotisk kost och ayurvedisk kost. Här finns också GI-relaterade data med. Med andra ord ryms många perspektiv i denna praktiska, omfattande och också vackert illustrerade kökshandbok.

Författaren som också är en härlig, ljus person vad jag minns från ett möte för många år sedan när vi sågs på en av våra kurser, är van matboksförfattare med lång gedigen bakgrund inom vegetarisk kost. Hennes titlar har tydligen också fått flera utmärkelser, vilket är extra roligt att höra. 
Hon skriver med en behaglig tyngd i sin framställning där det känns i orden att hon är mycket klar och erfaren i sin roll som guide inom hälsa och matlagning. Inte bara genom de läckra recepten, utan i helhetskonceptet. Här gås igenom alla olika ingredienser som vi har glädje av i vår matlagning och kosthållning. Och det gäller nog även för den som är köttätare. För här ges mycket information om frukter, grönsaker, nötter, bönor, kryddor, sallader m m. Och om deras olika kvaliteter och sammansättning.

Författaren får också med miljöaspekterna och många kloka praktiska tips (t ex förvaring och konservering!). Hälsan har förstås sin återkommande viktiga plats där till exempel avgiftning (detox) också finns belyst och alternativ till vanligt socker, som är bra att undvika för alla. Och även barnmat för småbarnsföräldrarna!

Grattis till dig som köper denna härliga hälso- och kokbok! Eller kanske får den i present, vem vet? 

© C MIkael Matthis, SoulBooks oct 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar