tisdag 24 februari 2009

Tredje ögat och kundalini - en bok om andligt uppvaknande


Författare: B.S. Goel
Förlag: Regnbågsförlaget
Publ. År: 1996.
Sidantal: 349. Inbunden. Färgbilder.
Omskriven: 1997
Rec. av: C M Matthis


Det här en av de exceptionellt innehållsrika och givande böcker man då och då möter inom området hälsa, nytänkande och andlig utveckling. Förf. beskriver på ett levande och helt naturligt sätt sin omvälvande inre resa av utveckling, som tar form genom det som kallas för “kundalini-kraften”.
Kundalini är den fysiska livsenergi som finns lagrad i alla människor, och som vid en viss punkt i det andliga uppvaknandet aktiveras mer och mer.

Boken är upplagd som en dagbok som spänner över många år, men består samtidigt av många parallella spår där förf. redogör för många olika ämnen och kunskapsfält. Goel är läkare i grunden med psykiatri som specialitet. Han arbetade innan sina upplevlser med psykoanalys. Det är också en av bokens stora tillgångar. Den bygger en bro mellan en mer traditionell psykologi och den österländska andligheten, så som den kan gestaltas på ett direkt erfarenhetmässigt plan.
Detta är något som knappt gjorts tidigare vad jag vet - att använda den egna erfarenheten och samtidigt kunna föra ihop och dra paralleller med ett intellektuellt resonemang kring religion, människans livsvillkor, hälsa, meditation, psykologi. Goels frågeställningar och paralleller kring ämnet psykologi handlar mycket om ett ifrågasättande och omvärderande av det traditionella synsättet så kallade psykiska sjukdomstillstånd. Och det är en annan av boken stora poänger; att visa att många av de reaktioner en individ kan uppleva inte behöver vara tecken på sjukdom, utan kan vara uttryck för ett andligt genombrott, t ex en kundalinierfarenhet.

Förf. berättar hur han helt spontant, utan eget sökande, kontaktas av den indiske läraren Sathya Sai Baba. Detta sker på ett förunderligt sätt, mitt i natten, någon drar av honom täcket. Förf. tror det är en dröm och försöker somna om. Samma sak sker igen, men denna gång mer bestämt. Förf. sätter sig upp och ser Sai Baba stå där, fysisk och ändå inte fysisk. Han får då instruktioner hur han ska gå vidare, att han står under Sai Babas vägledning.
Detta är något som många andra individer berättat om i andra sammanhang, men med olika lärare eller varelser från ett högre medvetandeplan.

Boken skildrar också de enorma svårigheter och lidanden man får genomgå vid en sådan här tranformationsprocess, något som få tycks känna igen i den så kallade “new-age-svängen” där allt ofta beskrivs som så enbart lekande lätt. Förf. får dock genomgå en total transformation, ett större uppvaknande, och kan och vill berätta om det efteråt.

En viktig bok, inte minst för alla verksamma inom psykiatri, psykologi, terapi och människohjälp. Att eventuellt öppna perspektiven för att klienter och “sjuka” kan ha andra bakgrunder än bara det traditionellt psykiatriska, ofta mekanistiska, synsättets sjukdomsdiagnos.


© Herkules Utb 1997. SoulBooks 2009.

2 kommentarer:

  1. Den bästa bok jag läst, tar oss ur allt trassel här på jorden och belyser ångest och depression ur ett högre perspektiv Varför vi har det och kan få det i ett andligt uppvaknande.

    SvaraRadera
  2. Mkt bra och viktig bok!
    En guldgruva för dem som söker självkännedom och upplysning.

    SvaraRadera