torsdag 12 februari 2009

Vattnets dolda budskapFörfattare: Masaru Emoto
Förlag: Damm Förlag (ingår numer i Forma)
Publ. År: 2006
Sidantal: 93
Skrivet: sept 2006
Rec av: Nina MDen japanske forskaren Masaru Emoto har gjort revolutionerande upptäckter vad gäller vatten. Han har med egen sinnrikhet uppfattat hur vatten påverkas av våra känslor och tankar, och han har även lyckats ta bilder på detta genom att fotografera fryst vatten som påverkats av vissa ord.
Olika ord har skrivits på vattenglasets kant, och vibrationen från orden skapar de vackraste kristaller eller inga kristaller alls - beroende på ord. De vackraste kristallerna skapas av orden Kärlek och Tacksamhet, det är Emoto och de läsare som kan se fotografierna överens om. Medan ord som Din dåre! eller kommenderande ord som Gör det! inte skapar några kristaller alls.

Emotos budskap med boken är tydligt. Människan består mestadels av vatten (som vuxna 70%) och alltså är hon i stort sett lika känslig för ordvibrationer som ett vattenglas. Om hon fyller sig själv med känslan av kärlek och tacksamhet påverkar hon inte bara sig själv på ett underbart sätt utan även sin omgivning. Dessutom kan hon läka vattnet i hav och sjöar, och även det kranvatten som hamnar i våra glas, genom sina kärleksfulla tankar.
Det här är sådant som kloka personer pratat om länge, men i och med fotografierna på kristallerna blir allt tydligt och uppenbart. Tankarnas kraft syns äntligen på bild och det i den mest utsökta form man kan tänka sig - som vattenkristaller. Det gör boken till en gåva till hela mänskligheten. Emotos bilder kan skapa en visdomens revolution genom insikten om de universella lagar som befrämjar kärlek och tacksamhet.

Spontant får jag impulsen att köpa en hel trave av boken och dela ut till vänner och bekanta. Dessutom har Emoto en underbar ton i sin bok, som är lättsamt och humoristiskt skriven. Jag associerar vissa partier i boken med Antoine De Saint-Exupery´s bok Lille prinsen, som är en världspridd bok - och jag tror att Vattnets dolda budskap har samma möjligheter att nå ut.

Köp boken! Det är ingen lånebok i mitt tycke, för man vill ha den i bokhyllan och visa besökare, vuxna som barn, om inte annat så för att se dem gapa av fascination. Kristallerna i boken är som koder, som kosmiska budskap om det vackra, det goda, det möjliga. Det inger hopp och inspiration och känslan av att allt är omhändertaget på ett synnerligen vackert sätt, samtidigt som vi själva behövs och kan hjälpa till.


© Herkules Utb. Soulbooks 2008.

1 kommentar:

  1. Jag har nyligen läst denna bok. Vilken lycka! Den är en kärleksförklaring till livet, jorden och universum. Lånade den på biblioteket men måste nog köpa den för att just som du skriver; den ska finnas hemma i bokhyllan både för att visa upp och för att ge tröst och inspiration emellanåt. Precis som dig fick jag en lust att köpa flera ex för att ge till andra. Men tack vare att jag bad de på biblioteket köpa in den kanske fler människor kommer att läsa den. Så något gott har jag åstadkommit.

    SvaraRadera