lördag 15 december 2012

Stå upp för mer humor i framträdandet


Författare: Karin Adelsköld
Titel: Våga stå upp! Bli en roligare talare
Förlag: Ica
Publ år: 2012
Sidantal: 151. Kartonnage.
Rec datum: dec 2012
Rec av: C Mikael Matthis

En svensk komiker ger tips om hur du kan använda komiska inslag och tankar kring ”stå-upp” i dina framträdanden och tal av olika slag. Jag känner inte till henne sedan tidigare, men många av dem som hon citerar i boken är kända från olika komikersammanhang, men också politiker och andra som framträder publikt.

Författaren berättar att hon under 10 år arbetade som föreläsare inom journalistik och media på gymnasiet och ville förnya sig. Hon gick på en stå-upp-kurs, vilket hjälpte henne att ta nya steg i sin utveckling och i sin karriär. Bara det låter kul i sig, även om man förstås inte behöver ta det så långt. Det räcker med att träna sig slappna av mer, lära sig inte vara så allvarlig inför sitt framträdande, kanske bjuda lite mer på det personliga.

Den här boken vänder sig därför kanske mest till de som håller ganska stela, oändligt förberedda och till synes inövade föredrag. Därför är boken värd att omnämnas här tycker jag, som en sorts inspiration. Det som lättar upp en tråkig föreläsning eller ett stelt föredrag med självdistans – som ju bra humor bygger på tror jag -  är guld värt. Både ur pedagogisk synvinkel för ökad inlärning och ökat emottagande hos publiken. Men också för den allmänna stämningen, glädjen, lusten, inte minst hos föreläsaren/talaren själv förstås.

Sedan är frågan om det går att lära sig ”vara rolig” på beställning? Ja, för en skådis eller komiker så blir det så förstås, en hel del teknik att träna in repliker, scener, tillvägagångssätt. Men inte bara. 
De som är verkligt genuint roliga brukar grunda det i sig själva, det vill säga ”i hjärtat”. Ofta kan det för många som vill skapa en uträknad lustig poäng i sitt tal inte lyckas så väl. Det brukar låta aningen stelt i sig och kan lätt få en motsatt effekt. 
Däremot att bjuda på sig själv, våga vara mer personlig, som boken också tar upp flera exempel på, går ofta hem. Och då kan det bli roligt, inte bara i meningen ”storskratta” utan i termer av mer öppenhet, underhållande, intressant.

Boken är en på många sätt praktisk handbok i framträdande överlag, inte bara med ”humorn som insats”. För man behöver förstås fler infallsvinklar, hur man kan bottna i innehållet som förmedlas och hur man som föredragshållare uppträder. Bara humor i sig är inte hela lösningen och inte heller avsikten. Men humorn kan verkligen hjälpa till, att skapa en bra stämning, att lösa upp spänningar litegrann (inte minst hos föredragshållaren själv). Och sådant går förstås att lära sig, hur man adresserar publiken inte minst, hur man öppnar upp, får kontakt med sin publik.

© C Mikael Matthis, SoulBooks, dec 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar