onsdag 10 juli 2013

Blir utrymmet allt trängre för mänskligt växande på den svenska bokmarknaden?

Oj, nu var det länge sedan vi hade några nya bokrecensioner! Dels för att det varit full rulle med olika saker, men också dels för att vi inte kunnat hitta några riktigt intressanta titlar att skriva om på ett bra tag.
Nu senaste dagarna har jag kollat runt en del hos förlagen och det ska komma in en drös med böcker framöver. Sedan vet man inte hur lång tid det tar förstås, sommartider som det är.  

Denna notering är samtidigt onekligen värd ett inlägg i sig; hur det kommer sig att förlagen tycks satsa allt mindre på litteratur som vill verka för mänsklig utveckling? 
Jag ställer det ändå som en fråga. För jag är inte helt säker på att det är så. Men min upplevelse och min faktiska genomgång av de olika större förlagen inom detta specifika område genom åren tyder på det. Och att det egentligen bara blir sämre med det utbudet. 

Och då menar jag alltså de större förlagen. Sedan finns det några stycken mindre förlag som enbart specialiserat sig på denna mer "udda" utgivning, även om de också tycks ha blivit färre med åren. Denna utgivning som ju egentligen ligger otroligt många människor nära hjärtat. Och engagerar väldigt många människor även i vårt land. Jämför man med omfattning och spridning i utlandet ligger dock Sverige långt efter.      

Då kan man också diskutera vad som är "mänsklig utveckling" förstås. För många är nog skönlitteraturen den högsta formen av personlig eller mänsklig utveckling vad gäller det skrivna ordet. Och visst är det så, att många goda böcker och deras historier har stimulerat och gett enorma bidrag till människor genom tiderna. Men har det inte då också varit kring frågor som berör människans existentiella villkor och livsöden i litet större sammanhang; kärlek, vilja till förändring, förnyelse, familj, relationer, nära frågor som berör de flesta?  

Du som läser vår sida här och får tips på böcker inom detta slags mänskliga växande med en andlig, själslig eller djupare existentiell karaktär, vet nog redan att detta är en starkt växande "bransch" Helt enkelt därför att människor i vår tid hungrar efter denna inre sanning och livsorientering mer och mer! Det är en naturlig, organisk rörelse, som tycks uppstå genom människors egna sökande. Och det utan för den skull med religiösa förtecken. Som tar plats i samhället, i världen, genom behovet av goda förändringar inom många olika mänskliga områden som utbildning, forskning, vetenskap, ekonomi, politik osv.

Där är SoulBooks ett litet, men ändå väldigt intressant och starkt forum som fortsatt genom åren att hålla detta fokus. 
Och där våra egna böcker genom Herkules Utb (Herkules Förlag) också spelat och fortfarande spelar sin roll.   

© Carl Mikael Matthis, SoulBooks, juli 2013.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar