fredag 26 juli 2013

På resa - i din inre och yttre trädgård


Författare: Gabriella Mellergårdh
Fotografier: Garbis Sarafian
Titel:  Pilgrimsträdgård
Förlag: Votum
Publ år: 2013
Sidantal: 80. Inbunden, hårda pärmar.
Rec datum: Juli 2013
Rec av: C M Matthis

Den här relativt tunna boken fungerar som en varsam, men ändå tydlig och påkallande rörelse till inre stillhet och eftertanke, men också glädje och livslust. Trädgården står här för det växande, både genom naturen, men framförallt genom människans sökande efter något större. Upplägget är mer meditativt, också genom den snygga och vilsamma lay-outen. Den känns väldigt ”modern”, som nog lockar många. Samtidigt väger texten upp det lite glättade uttrycket, också genom en del ”tankefrön” och praktiska infallsvinklar. 

Boken bygger på författarens reflekterande texter kring det som i förordet tar avstamp i just ordet ”pilgrim”. Ordet som sägs betyda ”främling” får här stå för det resande, genom okänd mark. Att söka frihet, att nå bortanför nutidens larm, surr och splittring. Texterna är i sig själva meditativa, men har en viss sprudlighet också, tycker jag, som känns uppfriskande och lockande.

Boken har tydligen samtidigt byggts fram genom flera ”systrar” sägs det i förordet; fyra systrar som förenas i olika konstformer men kanske också genom sin tro på något större i livet? För boken är tydlig med att det handlar om kristna värderingar, en kristen tro som genomsyrar. Då och då dyker det upp som små dikter, citat hämtade från bibeln. De står för sig själva och blir därför inte speciellt högljudda eller larmande ”budskap” från denna tro, utan mer riktade att ge lite eftertanke, tror jag.

Överlag är det en författare som har något att berätta men ändå inte behöver ta till ”predikan” eller förmaningar, utan mer låter sig vägledas genom det poetiska och luftiga intrycket som får tala till läsaren. Detta också genom bilderna som framställs mer som stilla reliefer av tystnad fyllda av liv. Vissa bildval blir nästan lite väl illustrativa på det där ”reklamsnygga” sättet, men i helhet känns det ändå som att de rimmar och fungerar bra med texten.

© Carl Mikael Matthis, SoulBooks, juli 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar