fredag 19 juli 2013

Ökad hälsa och harmoni genom vegetarisk kost och ayurvedisk filosofi

Författare: Janesh Vaidaya
Titel: Maten är min medicin. Ayurveda i ditt kök
Förlag: Norstedts
Publ år: 2013.
Sidantal: 191. Inbunden.
Rec datum: juli 2013
Rec av: Carl Mikael Matthis

Det är poppis med mat i vår tid. Matlagningsprogrammen avlöser varandra i en vad det verkar outsinlig ström på tv. I tidningar och böcker väller det ut recept från olika kökstraditioner och matskolor. Det är en fluga som tycks hålla i sig lite längre.

Samtidigt är trenden alltmer hur maten påverkar oss, inte bara som njutning och smakupplevelse. Där kommer allt fler inslag av hur val av mat har olika inflytande för vår hälsa, även psykiskt och i större perspektiv. Till exempel har den vegetariska kosten i olika format tagit stormsteg, även i Sverige.

I den här påkostade, fint formgivna och harmoniskt upplagda boken finner man som läsare en vegetarisk kost som grund. Samtidigt bygger boken på den ayurvediska kunskapen om hur mat kan påverka människans hälsa, även för olika människotyper. Enligt denna trosmodell ska det finnas tre huvudtyper; kapha, vata och pitta. Dessa baseras på tre grundelement; jord, luft och eld.
Av någon okänd anledning saknas vattenelementet här, vilket annars är den aspekt som tillsammans med de övriga vad jag förstått skapar det självklara basen. Där bildar talet fyra en naturlig grund. Varför man tänker annorlunda i ayurveda finns säkert någon förklaring till enligt deras tro, men jag har inte sett den hittills.

Mycket av denna praktiska mat-filosofi har säkert goda effekter på många människor. Vilket samtidigt kan bero helt enkelt på att man skapar en grundläggande rening för kroppen och därmed också i viss mån psyket genom att äta vegetariskt, utesluta gifter, dricka mer vatten. Och satsa på naturens egna mat, det vill säga det vi nu för tiden kallar ekologiskt odlad mat. Denna modell framförs också här i ett stegvis påbyggt program.

Författaren som bor sedan länge i Sverige och hyllar Sverige på ett fint, glädjefullt sätt, har också med sig flera kvinnliga medarbetare eller vänner som bidragit till bokens recept. Dessa namnges i bokens slut.
Boken är upplagd dels med författarens tankar kring hälsa och mat, dels den ayurvediska filosofin men i väldigt lättsmält format, vilket är skönt. Det här är mer en praktisk handbok med recept och hur man kan tänka själv vad gäller detta hälsosystem. 
Du vill kanske ta reda på vilken kroppstyp du har enligt denna modell? Det finns vissa utgångspunkter redovisade här, men inte speciellt djupgående som i andra sammanhang. Och det behöver inte vara det viktiga, i alla fall inte som jag ser det. Många av de specifika anvisningarna vad gäller kroppstyp som rekommenderas vid flera av recepten här, är säkert bra för de som vill pröva detta (eller för mer "troende" som följer detta). Men du märker nog själv om du vill ha mer eller mindre morot till exempel. Jag tror ofta vår inre kroppsenergi vet mer vad vi behöver än vad vi alltid är medvetna om.     

Den här boken vill först och främst sprida en lugn inspiration ser jag det som. Både vad gäller en njutbarhet och även skönhet kring maten och den ökade hälsan överlag. Men också, och inte minst, vad gäller den inre friden, att kunna tänka och känna sig mer i harmoni med det stora livsflödet.

© C M Matthis, SoulBooks, juli 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar