fredag 20 april 2012

Stil med Thulin och Naturlig skönhet – två nya böcker om kvinnor och skönhet


Titel: Naturlig skönhet
Författare: Catherine Dichy
Förlag: The bearded lady
Storboksformat
Publ. År: 2011
Rec datum: april 2012
Rec av: Nina Matthis


Titel: Stil med Thulin
Författare: Camilla Thulin
Förlag: Bonnier fakta
Storboksformat
Publ år: 2012
Rec datum: april 2012
Rec. av: Nina Matthis


Naturlig skönhet är en bok som kommer helt rätt i tiden, när intresset för hälsa på naturlig väg bara ökar. Catherine Dichy, som har skrivit boken, har arbetat mer än 20 år som professionell makeup-artist och hårstylist. De senaste åren har hon alltmer arbetat med naturliga och ekologiska produkter. I den här boken, fylld av inspirerande bilder och råd om en mer naturlig skönhet, har hon samlat sina erfarenheter. Det är inga överraskningar hon presenterar direkt. Hon slår inte på stora trumman för ett mer naturligt leverne. Det är en vilsam bok att bläddra i, hitta ett spännande tips här och där och njuta av de vackra bilderna.

Boken är en lättsam guide som börjar med att skönhet skapas inifrån, genom inre harmoni och god självkänsla. Men även näringsrik mat, vatten, sömn, motion, massage osv stärker den naturliga skönheten. Även smink, helst då ekologiskt förstås, kan också hjälpa till att lyfta fram det vackra hos oss.

Dichy avstår från pekpinnar, tonen är mjuk och tillåtande och ger mest förslag. Den största behållningen med boken är kanske de naturliga recept på hemmagjorda krämer, hårinpackning och schampo som Dichy kallar för Mormorsrecept. Ingenting verkar särskilt krångligt att göra, vilket är inspirerande. Som läsare vill man gärna prova. Är det bara ägg och olivolja som behövs, så varför inte testa! Att kunna göra själv, och att det dessutom är hälsosammare och billigare än att köpa färdiga produkter, kan väcka livsandarna och stärka den självkänsla, som det står i boken, är själva grunden för skönhet. Så bra!

En annan nyutkommen bok om kvinnor och skönhet är Camilla Thulins bok Stil med Thulin. Här ligger fokus på ”klassisk stil” eller kanske snarare den elegans, som Thulin verkar ha varit född med. Eller växt in i som vuxen, med hull och hår. Hon arbetar till vardags som kostymtecknare, kläddesigner och stylist. Hon tycks älska kläder, men är inte särskilt förtjust i mode, enligt henne själv. Hon håller istället fram den klassiska stilen, den där damiga stilen som alltid – genom tiderna - känns stilig, vacker och liksom vuxen. Thulin tycker att kvinnor ska vara kvinnor och inte flickor. Hon förespråkar knälånga kjolar för mogna kvinnor istället för korta kjolar. Och hon tycker man ska slippa klä sig som en tjugofemåring när man har förmånen att ha fyllt fyrtio eller femtiofem.

Thulins egen person kommer fram i boken på ett friskt sätt. Hon säger vad hon tycker och tänker. Man kan tycka som hon eller låta bli. Hon bryr sig inte. Men hon vill inspirera oss vuxna kvinnor att ta plats som tanter och damer eller vad vi vill kalla oss, och känna lust och värdighet inför oss själva, stärkta av vår yttre stil. Tips, bilder, beskrivningar, intervjuer och bestämda åsikter varvas. Det är riktigt underhållande.

Men hur övertygande Thulin är kan låta, och hur rätt hennes stil än ser ut på henne själv, så inser man också att vi alla är olika och bara en bråkdel av oss kvinnor ser sådär drottninglika ut som hon. Exempelvis skulle min lilla sportiga granne se maskeradklädd ut i de där stora turkiska ottomanska örhängena som säkert hänger och dinglar helt naturligt på Thulin. Och jag kan inte komma ifrån, att hon är som allra finast på bilden när hon sitter vid spegeln, alldeles osminkad, på sidan ett.

© Nina Matthis, SoulBooks, apr 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar