lördag 14 september 2013

Pippi Power – hitta din inre Pippi Långstrump


Titel: Pippi Power – 7 vägar till kvinnlig kraft
Författare: Gitte Jörgensen
Illustrationer/Grafisk formgivning: Anne Mölleskov
Förlag: Ica Bokförlag
Publ. År: 2010
Sidantal: 238. Limbunden
Datum: sept 2013
Rec av: Nina Matthis


Om du är kvinna och lever ett ”Annika-liv”, vilket de flesta kvinnor tycks göra, så är denna bok högst välgörande. Den danska författaren Gitte Jörgensen undersöker hur det skulle vara om kvinnor tog fram sin sanna kraft och livsglädje mitt i vardagen. För den finns ju där, om än ofta slumrande; modet, förmågan och lusten att helt enkelt LEVA mer. Pippi Långstrump är förebilden. För man kan behöva en förebild. Bland annat för att kunna fråga sig: Vad skulle Pippi har gjort i den här situationen? Eller som Annika säger i de gamla Pippifilmerna, när hon och Tommy känner sig utsatta, uttråkade eller ensamma: ”Å, om bara Pippi vore här!”.

Men tänk om Pippi är här hela tiden, inom oss. Och bara väntar på att bli utsläppt i det fria, i vårt eget liv. Och att den enda person som kan hejda Pippi är vi själva. Jörgensen slösar med sina underbara idéer om hur vi kan leva med Pippi Power. Hur vi kan vara mer skapande och passionerade. Mer kreativa, nätverkande och njutningslystna. Hur vi kan bejaka vår inre Pippi mer, fastän vi för det mesta känner oss som Annika och undrar vad ”andra” ska tycka och tänka om oss. Men allt går att förändra. Eftersom vi kan förändra våra egna tankar och vår egen inställning. Även om vi, som Jörgensen skriver, gör klokt i att börja med ”baby steps”.

Det här är en bok som rent konkret kräver att vi ändrar på vårt vanetänkande, för ibland är texten upp och ner. Eller ringlar sig i spiraler, så man måste snurra på boken när man läser den. Och ett uppslag mitt i boken är plötsligt helt tomt med sidonumret 0. Illustratören och formgivaren Anne Mölleskov har verkligen lagt ner själ och hjärta i denna bok. Allt är lite galet och mycket stimulerande, på Pippi vis. Det märks att författare och formgivare har haft kul ihop, att 1+1 = 3, när Pippikraften tar över och skapar boken.

Nej, det blir inte flåshurtigt som man kanske kan tro. Jörgensen, som har ett lätt och flytande språk, hittar en god balans i texten. Upplyftande och insiktsfulla livstips varvas med historier från hennes eget (inte alltid så Pippi lika) liv. Väninnor och andra kvinnor får statuera exempel, och däremellan citeras kloka kvinnor och män som fattat det där med Pippi Power på sina egna sätt. För egentligen är ju Pippi bara en bild av den eviga kraft som finns inom oss alla. Man skulle kunna kalla den kraften för andlig eller existentiell. Det är den kraft vi är födda med; vår glädje, vår upptäckarlust och vår förmåga att lyssna inåt, till oss själva. För där, bakom alla upprepade och smått förstelnade tankeformer, finns den sanna livskraften. Tack Gitte för påminnelsen.


© Nina Matthis. SoulBooks sept 13. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar