onsdag 6 november 2013

Hur använder du din livskarta?


Författare: Colette Baron-Reid
Titel: Kartan. Finn magi och mening i historien om ditt liv.
Förlag: Vattumannen förlag

Publ år: 2012
på svenska
Sidantal: 293. Inbunden.
Rec datum: okt 2013
Rec av: C Mikael Matthis

Vad vi än tror på och var vi än är i livet vill nog många, kanske de flesta, försöka orientera sig bättre. Där har nytänkande, psykologiska modeller och överlag ett ökat mänskligt medvetandeperspektiv explosionsartat tagit plats under de senaste decennierna.
Bokens upplägg är välformulerat och tydligt med olika avdelningar som associeras ihop med att ”resa” och använda sin ”inre karta”. Resan är förstås våra egna liv, en välkänd metafor. Och även att vi kan använda kartan som ett redskap har vi hört förut, eller hur? Här tas olika synsätt och redskap för utveckling upp under en rundresa bland olika möten med inre gestalter, som kan liknas vid mänskliga utmaningar, olika ”inre röster”.
Dessa varvas med skildringar från olika fall och upplevelser människor haft som författaren mött genom sin yrkesroll som medium och andlig guide, föreläsare och författare. Hon ser på sin mediumistiska bana mer nyanserat, vilket låter positivt och mer sunt, där hon kommit fram till att det viktiga är att hjälpa människor mer hitta sin egen inre kontakt, sin egen vägledning.
Boken Kartan är en bland otaliga andra självhjälpsböcker. Många av dessa får en ganska likartad inriktning och utspelar sig på en förhållandevis grundläggande känslonivå. Så tyckte jag även först när jag började småläsa boken. Sedan tänkte jag att jag kunde ge den lite mer tid och ”råkade” ta med mig den in på en tur till stan för att läsa lite mer. 
Och även om det inte är några stora nyheter som kommer fram här, har boken för det första en angenäm ton i sitt språk. Den är inte sådär utpräglat ”amerikansk” som kan bli lite flåsigt ibland (även om det också kan vara en ytterst god positiv egenskap när det är äkta stark framåtanda). Här är tonfallet litet mer eftertänksamt, lite mer poetiskt inkännande. Här finns återkommande kopplingar till ”det magiska i livet”.
Det positiva budskapet känns inte överdrivet eller påklistrat utan mer lugnt skildrat i fler faser av livet. Här hoppar författaren inte över det svåra, utan vill inkludera och snarare använda dessa mänskliga utmaningar som vi alla möter i olika perioder i livet.
Det är som sagt samtidigt en förenklad skildring som möter läsaren, och den är förmodligen väldigt anpassad och uttänkt för den typen av läsare, tror jag. Inte för svår, inte för lätt, en inte helt lätt balanskonst om man vill kunna samtidigt vara genuin och engagerande. Kartan får nog med sig många resenärer som söker litet djupare ”magi” i sina liv.
© CMM, SoulBooks okt 2013.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar