torsdag 18 februari 2010

Barbara Bergers 10 livsregler för utveckling


Författare: Barbara Berger
Titel: Är du lycklig nu? 10 sätt att leva ett lyckligt liv
Förlag: Ica
Publ. År: 2007 (2006 på eng)
Sidantal: 202. Pocket.
Datum: feb 2010
Rec. av: CMM


Jag börjar med Barbara Berger, som jag tycker har en speciell energi. Berger är lekfull, intensiv, ihärdig och ibland medryckande i sin stil. Hon känns levande och ofta genuint engagerad. Det handlar inte bara om tekniker här, utan mer om viss praktisk "livsfilosofi" också.
Jag läste för många år sedan en annan bok av henne med ett ungefär liknande upplägg, blir det tydligt att hon gillar mångfald. Hon radar upp ämne efter ämne i en till synes outsinlig ström av goda råd, uppmuntran, positiv bekräftelse, "jäklar-anamma", personlig vilja, målarbete osv.

Detta kan fungera mycket bra för en person som är där, kanske behov av en kick i sin personliga strävan att ta nya steg, att utvecklas i sitt arbete eller med sina relationer. Det kan också bli aningen komprimerat och osmält.
Berger sägs ha genomgått en sorts livskris, kanske utmattningskris, och därigenom förmodligen ha nått djupare skikt inom sig och i sin kontakt med livet.
Det känns så i den här boken. Hon inleder med perspektiv på formens förgänglighet och det förgängliga i att sträva efter det som egentligen är "omöjligt". Istället att acceptera "det som är", hur det nu än är, och börja där snarare än stressa och försöka tvinga fram resultat.

I denna bok om ämnet "hur att bli lycklig" använder hon sig av 10 "levnadsregler", som bygger på hennes egna erfarenheter av vad som verkligen gäller i dessa utvecklingssammanhang.
"Lagar" är att ta i, tycker jag, och det är klokt av Berger att inte använda detta mer omfattande begrepp som många andra gör i denna genre.
"Lagar" för mig vad gäller dessa sammanhang av livsutveckling bör mer fokusera på tidlösa, kosmiska lagar som människan får anpassa sig till och verka med. Det som Berger tar upp är mer personligt psykologiska formuleringar av kondenserad kontext, kryddad med allmän livsvisdom som många uttolkare idag använder sig av.


© CMM feb 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar