torsdag 26 september 2013

Mat med glöd och kärlek genom fyra kontinenters möten med människor


Författare: Sara Begner
Titel: Glöd. Mat med mening.
Förlag: Norstedts
Publ år: 2012
Sidantal: 187. Inbunden. Stort format.
Rec datum: Aug 2013
Rec av: C M Matthis


Författaren har genom maten som färdmedel och mötesplats begett sig till tre länder och ett område i sydeuropa. Genom fyra kontinenter där urvalet föll på Kenya, Guatemala, Vietnam och Balkan. För att lära känna dessa kulturer, människorna, men också för att slå broar mellan folk och för att främja samförstånd, fred och ekonomisk självständighet genom handel. 
Författaren arbetar för Coop (som boken tydligen är ett samprojekt med), men också med biståndsorganisationen We effect, som betyder ungefär "Vi påverkar". 

Det här är egentligen en matbok, en samling recept, anpassade till svenska förhållanden. De sägs också vara enkla att göra. Men det är samtidigt en resebok med vackra, ofta häftiga och färgstarka bilder. 
Och det är som sagt en bok också med rättvisetänket med i bilden. Författaren presenterar redan i början de fyra kvinnliga personer som är utgångspunkten för de olika kulturerna. Dessa fyra deltar också i stödprojekt för att gynna utveckling, handel och ett drägligare liv utan fattigdom och ohälsa. De har på olika sätt genom maten och i vissa fall en mindre affärsverksamhet kommit mer på fötter och också bidragit till att sprida dessa idéer vidare i sin närhet.   

Jag erkänner gärna att jag är inte någon matkonnäsör alls. Och strävar inte heller efter att bli det. Skälet varför jag valde att skriva om denna bok var för att det lockade att se hur författaren lade upp kopplingen mellan mat och möten mellan människor. Också att hon verkade genuint intresserad och engagerad, även ur det här större rättvisefokuset. 

Och jag måste säga, att många av recepten och matbilderna gör mig sugen på att upptäcka mer av dessa förslag! De ser mycket välsmakande och njutbara ut, Kötträtter attraherar inte mig, eftersom jag inte dras åt det hållet, men här finns mycket annat njutbart, t ex vegetariska vårrullar eller dumplings utan kött.   Det är också lätt att byta ut köttet i flera recept kan jag tänka mot någon veg-ingrediens, t ex bönor eller sojafärs etc. Det är en kul tanke. För recepten och bilderna lockar som sagt i sig! 
En vacker och inspirerande bok, speciellt om man är matintresserad. Men också överlag om man har intresse för olika kulturer och miljöer med mycket glöd! Hur människor kan skapa goda förändringar och växa.  

©  Carl Mikael Matthis, SoulBooks sept 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar