lördag 12 april 2014

Vardagsmakt åt folket


Titel: Vardagsmakt
Författare: Elaine Eksvärd
Förlag: Forum bokförlag
Publ. år: 2014
Sidantal: 281. Inbunden
Datum: april 2014
Rec av: Nina Matthis


Vem kan behöva läsa om olika maktstrategier? Politiker? Företagsfolk? Herrar i kostym och damer med dyra väskor? Ja, det är klart att alla de kan läsa den här boken skriven av retorikern Elaine Eksvärd. Här finns en massa bra tips för dem. Men det sympatiska med boken Vardagsmakt är att den inte bara vänder sig till ledare och olika makthavare. Den här boken kan lika gärna läsas av de personer som aldrig tänkt sig läsa en bok om makt och som inte tror att retorik är något som gäller dem. 

Eksvärd har delat in boken i tio kapitel som handlar om olika typer av maktstrategier. Exempelvis auktoritetsmakt, social makt, pengamakt, tystnadsmakt, sensationsmakt, sanningsmakt, utseendemakt mfl. Varje kapitel handlar om att få mer makt genom att vara medveten om vad man sänder ut för signaler till omgivningen. Inte helt olikt en sund social uppfostran. Men de handlar också om hur omgivningen kan försöka styra oss för att få mer makt över oss. Det är därför det är viktigt att vi är medvetna om det osynliga maktspel som pågår nästan överallt – i samhället, på jobbet, bland bekanta, i familjen.

Så här skriver Eksvärd i bokens inledning: ”Det är inget fel på makt, det är händerna som håller i den som gör den bra eller dålig”. Och det är sant, ordet makt kan ge oss en känsla av obehag för att vi lätt förknippar det med tävlande, manipulation eller förtyck av olika slag. Men makt är också vår vilja till expansion i vårt eget liv. Det kan vara att uppleva mer frihet, framåtanda, förändringskraft och medvetenhet i vår vardag. Makt kan vara att få de själsliga och personliga hjulen att snurra bättre och att styra oss själva mot ett önskvärt håll. Att ta makten över sitt eget liv, helt enkelt.

Boken är fullmatad av talande exempel och situationer. Den är oerhört välskriven och har ett fantastiskt flyt. Det märks att Eksvärd använder sig av sin retoriska kunskap i skrivandet. Ibland blir innehållet så perfekt att jag undrar om man som läsare deltar ett retoriskt experiment, där författaren har lagt ut ett nät av triggers som får en att vända blad så ivrigt. Hon vet ju exakt vad som får oss människor att bli intresserade av något och vilja veta mer. Knepen står ju i boken.

Författarens intention är att skriva en självhjälpsbok om makt. Det har hon lyckats med på många sätt. Ämnet är tankeväckande och fullt möjligt att förstå och praktisera - för alla människor. Upplevelsen är att Eksvärd i sin vardag rör sig i en värld av relativt maktvana personer, men att hennes hjärta klappar för ”vanligt folk” som har glömt eller inte fått veta att de också har makt. Denna kloka bok om vardagsmakt skulle gott och väl kunna hamna i händerna på var och varannan undersköterska och busschaufför och läsas med stor behållning. Det tror jag att Eksvärd verkligen vill. Hoppas det blir så.

© Nina Matthis, SoulBokks apr 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar