tisdag 24 februari 2009

Homeopati och healing


Författare: Maj-Lis Hagenmalm. Med Solveig Hagenmalm.
Förlag: Ica Bokförlag
Publ. År: 1998
Sidantal: 175. Inbunden
Datum: 2000
Rec. av: Carl M

Homeopati är en gammal läkekonst som allt mer uppmärksammas även i Sverige. I andra länder i Europa har homeopatin en helt annan befogad och regelrätt status som läkande behandling. I Norge har försäkringskassan erkänt homeopatisk behandling som likvärdig annan, traditionell sjukvård. Likadant sker i Europa där 10 000-tals läkare och verksamma inom annan vård arbetar med homeopati. I England har t ex Drottning Elisabeth en egen homeopatisk läkare att konsultera.

Homeopatins grundide´ har varit känd i minst 2 500 år, enligt författaren. Hippokrates, “medicinens fader”, liksom Aristotelses arbetade med liknande metoder som homeopatin. I sin nuvarande form har homeopatin använts under ca 200 år. Den tyske läkaren och kemisten Samuel Hahnemann, född 1755, återupptäckte dessa principer för botande efter att han själv var missbelåten med de biverkningar den tidens mediciner förde med sig.
1996 fick den grekiske homeopaten Vithoulkas det alternativa nobelpriset för sina gärningar.
Maj-Lis Hagenmalm var en av Sveriges första zonterapeuter och har arbetat med homeopatin sedan 25 år..

Den här boken ger en utmärkt introduktion till homeopatin där författaren beskriver grundläggande sjukdomar och deras förväntade botande genom homeopatisk behandling. Här ges också ordination på medel, styrka och dosering. Författaren beskriver också olika fall där homeopati kombinerats med zonterapi, något som är vanligt förekommande. Jag har själv använt homeopatisk behandling vid ett flertal tillfällen och anser att det är ett enkelt och kraftfullt medel för uppbyggandet av hälsan, både fysiskt och psykiskt. Annelie Forsinius i Stockholm är en mycket kunnig och duktig homeopat och behandlare på många sätt. Jag har också träffat Solveig Izzo på Värmdö som verkar mycket insatt. Det är ju också mycket konstruktivt med homeopatin eftersom dessa medel är organiskt uppbyggda och därför inte medför biverkningar. Ofta när man tar medlen, som författaren också påpekar i början av boken, startar en reningsprocess i kroppen där det obalanserade börjar stötas bort. Detta medför att symtomen kan öka till att börja med.

Likadant är det med healing som som tas upp i bokens andra del. Här beskrivs i första hand metoden Reiki, som är en japansk healingmetod som blivit spridd över hela världen. Denna avslutande del av boken är mycket kortfattad och den som är intresserad av healing bör söka vidare bland litteratur och behandlingsformer.


© Herkules utb 2000, SoulBooks 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar