måndag 23 juli 2012

Knappast liknöjd poesi bland krumbuktande maskar och frenetiska hönor i existentiell mylla


Författare: Aase Berg

Titel: 
Liknöjd fauna (dikter)
Förlag: Bonniers 
Publ år: 2011
Sidantal: 126. Inbund.
Rec datum: juli 2012
Rec av: C Mikael Matthis


Aase Bergs senaste diktsamling från förra året 2011 ”Liknöjd fauna”, är som ett litet skepp i vredgat hav. Det krumbuktar och sliter hit och dit. Vågorna slår mot bog och köl och spolar ibland över den kvinnliga kaptenen som ska försöka styra skutan framåt.

Men vad gör det? Frustande framåt blir det ändå, mitt bland alla hönor, maskar, dekonstruktivism, försöken att styra rodret genom språket som ett djuplodande skär. Frambesvärja det sina…ja kan jag säga ”existentiella frågor”. Ja, det borde gå. För Berg är en positiv existentiell författare ändå, vill jag tro. Trots de väldigt jordiska anspelningarna och symbolerna, hur människan jämförs med både djur, förfall, omedvetenhet. Denna blinda rörelse, på snudd till obegriplig meningslöshet, vill nog författaren försöka både bemästra och använda som sötma, är min upplevelse. Framförallt; Se någon mer i spegeln än bara ”skalet”, produkten. Som alla människor, ändå, trots allt, söker det autentiska.

Berg rör sig vant mellan dessa vågdalar av märkliga bilder, ibland på gränsen till det komiskt högljudda till avskalad, lågmäld närhet. Det finns must och spänning, men också en hel del humor. Också ilska framstår som drivkraft ibland i diktfrenesin.

Ett sorts politiskt magplask i vår nutid, kapitalismens sönderfall och också människans svårighet att orientera sig, är utgångspunkten i hönsgården. Som debatt, vilket är stimulerande och också ganska annorlunda i diktvärlden. Men också just som krumbuktande frågor, till jaget, till diktaren själv, till läsaren; vem vill du vara, vem kan du vara? Jag tror att författaren har flera bra svar på det, kanske mycket mer än vad som hinner anas här. Meningslöst är ett ord som inte finns.  

© C Mikael Matthis, SoulBooks, juli 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar