fredag 5 oktober 2012

Gott fiskefänge som relationsbyggare


Författare: Christer Olsson
Titel: 
 Vart är du på väg - och vill du dit?
Förlag: Liber
Publ år: 2012
Sidantal: 154. Hårda pärmar.
Rec datum: okt 2012
Rec av: C Mikael Matthis


Ledarskapsböcker har ofta en god ansats, som de flesta böcker förstås som vill inspirera till ökad utveckling. Det är författare som oftast har gedigen erfarenhet av sitt arbete med människor. Som valt att ägna sin tid åt att försöka skapa bättre arbetsklimat och bättre förutsättningar för företag att växa genom att ta hand om sin personal. Ofta genom ett praktiskt synsätt. Men tyvärr också ibland på ett mer teoriskt plan med främst olika välsmorda modeller snarare än egna erfarenheter, sann, djup empati och vilja till mer varaktig förändring.

Detta kan nog ändå sägas vara denne författares lysande vägvisare. Jag känner inte till författaren direkt innan, men han är tydligen en välkänd föredraghållare, coach och organisationsstöttare, av många olika slag enligt honom själv. Jag förstår dock från boken och också från något inspelat videoföredrag som jag kikade på som hastigast på nätet, att det verkar vara någon som grundar det han talar om i egen erfarenhet.

Förf ger ibland både humoristiska och lite luriga vändningar, både i sitt språk och innehåll. Det är en göteborgsk salthet som strömmar ut här, en enkelhet som ibland kan låta nästan lite överdrivet jordnära, med fiskdoft och att stå stadigt i båten. Men som har en trygg ton av att vilja möta människor, får jag en känsla av, som man är. Inga krusiduller, kanske lite barskhet på ytan, ett robust handslag, stålgrå ögon. Men med ett varmt hjärta som bultar för en något större vision kring det här med att växa som människa. Inte bara ”vara chef” eller ”personal” eller ”driva företag med högsta vinst”.

Denna historieskildring kring sig själv som ”fiskarsonen från västkusten” är något som återkommer i boken som en bakgrund, ett medvetet varumärke kanske? Samtidigt skulle jag våga mig på att säga att detta får stå för en djupare längtan efter något kring det oförstört mänskliga i all affärsverksamhet. Men också överlag i att leda sitt eget liv.

Här hittar du inga tjusiga teorier, ingen statistik, ingen forskning. Och det behöver inte vara fel att få den informationen i sig, inte alls. Men här är budskapet mer avskalat, samtidigt personligt och ganska hantverksmässigt inriktat. Här får läsaren ingen ytlig pepping, vilket kan kännas skönt vad gäller denna typ av böcker. Istället mer vardagliga resonemang kring olika frågeställningar. Hur vi kan omvandla roller. Hur det är att skapa ett gott ledarskap genom sin egen personliga förankring, tillit och ökade tydlighet. Också som förälder, vilket ägnas en del utrymme.

På slutet Christer Olssons egna svar på vanliga frågor som han säger att han ofta möter på föredrag och olika offentliga sammanhang. Och av någon lite mer outgrundlig anledning dyker FNs barnkonvention i nedbantad form upp sist i boken. Det är tydligt att författaren har nära till ett eget (inre) barn, som han också berättar om när han grät av filmen/musicalen Mama mia. Det är fint i sig och säger förstås en del om känslighet och önskan att ta tillvara detta hos andra, tänker jag. Att den filmen kunde skapa detta är dock för mig svårförståeligt, men det är en annan sak.
Poängen här, är att vi kan känna efter mer, genom att lära oss mer, lyssna mer, öppna oss mer. Lite mer kärlek, lite mer hav, lite mer sann näring. Alla goda krafter behövs i vår tid.

©C M Matthis, SoulBooks, okt 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar